La nostra història

Durant els anys de la transició i a la primeria dels anys 80, el món del diable quedava reduït a certs nuclis amb Colles Centenàries que havien perviscut, tot i la repressió que el règim franquista havia establert de iure i de facto.

Però no serà fins la darreria dels 80 i a principis dels anys 90, quan es produeix l’eclosió definitiva de moltes colles arreu del territori. És, en aquest context, quan neix la Colla de Diables de Vandellòs.

Al setembre de 1978 trobem la primera documentació on es constata l’actuació de la Colla de l’Arbós del Penedès a Vandellòs. Anys previs a la creació de la Colla, ja actuen diversos grups fruit d’aquest neguit per part dels joves del poble. L’any 1986, per exemple, el Jordiet de Garcia actuava per la Festa Major, i el 1987, any anterior al nostre naixement, ho faria el Fardatxo, i els diables de Rasquera conjuntament amb els de l’Hospitalet de l’Infant. Aquest context va ser l’antesala a l’any del nostre naixement, el 1988.

Aquell estiu es fan les primeres reunions a la Sala de la Germandat (actual Biblioteca Jaume Jardí) organitzades per joves de Vandellòs i Masboquera. Durant tot aquest procés, es déu una recollida de signatures a fi de poder endegar aquest projecte engrescador i il·lusionant. Eren els tràmits burocràtics necessaris per tal que aquest projecte arribés a bon port. Aquella recopilació, d’una manera o una altra, es convertí en l’acta fundacional de la nostra Colla.

L’any 2004 va començar la creació de Lo Boc. En un primer moment és va fer el disseny sobre el paper. Vam facilitar a l’escultor fotos de bocs de les muntanyes dels Dedalts, perquè pogués inspirar-se en el disseny de la nostra bèstia de foc.

Un cop el disseny, vam iniciar el segon pas: la construcció de la bèstia. L’escultor creà el motlle amb guix, amb unes extremitats molt extremades i amb una caracterització molt definida.

Un cop el motlle va estar enllestit, inicià amb el contramotlle fet amb fang i amb petites peces. Quan tots els contramotlles van estar secs, anava recobrint les parts de l’interior amb fibra de vidre.

  • Pes: 70kg
  • Llargada: 250cm
  • Amplada: 160cm
  • Alçada 200cm
  • Punts de foc: 23

El 17 de setembre del 2005 va ser el batejat. La Víbria de Tarragona va ser l’encarregada d’apadrinar Lo Boc.

A partir d’aquell moment, Lo Boc iniciava un camí amb fermesa i amb l’objectiu de passar a ser un element més del bestiari català i de la tradició popular del nostre país.

Dins de la Colla de Diables també hi ha la Colla Infantil creada l’any 2005, on van actuar per primera vegada a la Festa Major de Pratdip.

140

Membres

15

Timbalers

74

Maces

197

Actuacions